Chinchillaens bønn til menneskene

Chinchillaens bønn til menneske
av/Christina Aurora Saxrud Berget

Vær vennlig, snill og forsiktig med meg. Jeg har skjøre ben i kroppen, så ikke klem på meg. Når du skal løfte meg, ta tak med den ene hånden din innerst ved haleroten min, og pass på at du ikke klemmer for hardt. Løft meg så opp, og sett meg i den andre hånden din.
Vi chinchillaer er veldig raske, og hopper både høyt og langt, og vi løper veldig fort, så for å være på den sikre siden burde du holde i halen min hele tiden.


La meg ikke stå i trekk, for da kan jeg bli syk. La meg heller ikke ha det for varmt eller for kaldt. 17-20 grader er passe temperatur for meg året rundt. Ha gjerne en gradestokk ved buret mitt.


På dagen vil jeg ha det rolig rundt meg. Jeg er nemlig et nattdyr, og etter en lang og aktiv natt vil jeg helst bare slappe av uten for mye bråk og støy.


Pass på at jeg har tilgang til vann og høy hele tiden. Jeg spiser også pellets, men dette trenger jeg kun en viss mengde av hver dag. Vær snill å skift ut vannet mitt hver kveld, så det er friskt når jeg våkner. Fòret passer det også godt å gi meg da.

Gnagerblanding til kanin, hamster og marsvin er ikke mat for meg.
Gi meg heller pellets som er beregnet på oss chinchillaer som du får kjøpt i dyrbutikken. Dette fòret inneholder nemlig de vitaminene og næringstoffene vi chinchillaer trenger.
Minneralstein til oss chinchillaer får du også kjøpt i de fleste dyrebutikker. Disse bruker jeg både til å gnage og slipe klørne mine på.

Rosiener liker jeg veldig godt, men om du gir meg for mange kan jeg få vondt i magen. 2-3 stk. om dagen er helt greit. Ta gjerne hånden din inn i buret mitt istedenfor å gi meg rosinen igjennom nettingen. Da er det nemlig mindre sjanse for at jeg biter deg om du stikker fingrene inn til meg en gang du bare skal kose eller hilse på.

Vi chinchillaer elsker å bade i sand. Dette gjør vi for å holde pelsen våres fin og myk. Ikke gi meg annen sand enn den som er beregnet på oss chinchillaer. Denne kjøper du i dyrebutikker.
Jeg går imellom på do i sanda, så ta bort det våte, og sil sanda etter bruk. Da er den klar til neste gang jeg skal bade. En bolle med litt høye kanter er fint å bruke, for det spruter sand når jeg ruller meg.
Pass på at bollen er stor nok for meg.

Vær snill og ikke ha ting i buret mitt som er av plastikk. Jeg er glad i å gnage, og får jeg i meg for mye plastikk, kan jeg få forstoppelse og veldig vondt i magen.Sett gjerne inn noen grener fra epletrær som jeg kan gnage på isteden.

Siden jeg er en gnager, må du imellom skifte ut hyllene i buret mitt. Disse må være av tre. Pass på  at hyllene i buret mitt står sånn at om jeg skulle falle ned, så er det en hylle ike langt under som jeg kan lande på.

Jeg liker godt å løpe litt løs en gang i blandt. Pass da på at alle vinduer og dører er lukket, og at det ikke er noe farlig jeg kan komme til å gnage
 på, som for eksempel ledninger.
Om jeg skal løpe på badet, pass på at det er tørt over alt, for pelsen min blir stygg av å få vann på seg. Pass også på at dolokket er nede. Følg med på meg hele tiden når jeg er ute av buret.

Til slutt vil jeg be deg være tålmodig med meg. Om jeg er nyinnflyttet hos deg, så la meg bli kjent med deg på en rolig måte. La meg snue på hånda di i begynnelsen, og la meg bli vant med de nye omgivelsene rundt meg, uten stress og mas.    


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.05 | 14:23

>><

...
08.08 | 18:30

Så spennende å se at noen av parene dine er drektige. Det blir kjempe spennende å se hva som kommer :)

...
22.11 | 17:53

hei nina ville bare gratulerer med flotte resultater på utstillingen.Spesielt stolt av shani ra og av avkom etter rimfrost da.Kjempe gøy at det går så bra m dem

...
27.03 | 17:44

...
Du liker denne siden